Kuva tulossa
02.12.2020

Kontiolahden maailmancupille Ekokompassi-ympäristösertifikaatti

Ympäristöjärjestelmä huomioi muun muassa energiankulutusta, materiaalien käyttöä, liikkumisen vaihtoehtoja ja kemikaalien käyttöä.

Kontiolahden maailmancup-tapahtumalle vuodesta 2019 lähtien rakennettu Ekokompassi-ympäristöjärjestelmä on auditoitu ensimmäisen kerran tällä viikolla.

“Erityisen hyvinä asioina näyttäytyivät tapahtumajärjestäjän sitoutuminen pitkäjänteiseen kehittämiseen sekä suunnitelmat laajentaa ympäristötyö kattamaan myös maailmancup-tapahtumien ulkopuolista toimintaa. Tämä takaa huomattavasti suuremman vaikuttavuuden kuin vain yksittäiseen tapahtumaan keskittyminen”, kommentoi ympäristöjärjestelmän auditoinut Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n ympäristöasiantuntija Ville Heinilä.

Järjestelmällinen ympäristötyö jatkuu 

Ampumahiihdon maailmancup-tapahtuman johtaja Sami Leinonen korostaa järjestelmällisyyden merkitystä kaikessa kehittämistyössä, myös ympäristöasioissa.

“Olemme kartoittaneet ympäristövaikutuksiamme ja mahdollisuuksiamme vaikuttaa niihin. Kartoituksen pohjalta olemme luoneet ympäristöohjelman ja –politiikan, joilla sitoudumme toimintamme jatkuvaan kehittämiseen. Ympäristöjärjestelmä on työkalu, jolla johdamme ympäristötyötämme", Leinonen sanoo.

Ympäristösertifikaatti tulee näkymään myös viestinnässä.

“Ekokompassi-sertifikaatin avulla kerromme sitoutumisestamme ja kannustamme näin kumppaneitammekin mukaan systemaattiseen ympäristötyöhön”, Leinonen kuvaa.

Keskittäminen vähentää kuormitusta 

Ympäristöjärjestelmä huomioi muun muassa energiankulutusta, materiaalien käyttöä, liikkumisen vaihtoehtoja ja kemikaalien käyttöä.

Tapahtuman ympäristövastaava Sari Jormanainen painottaa, että Kontiolahdelle myönnetty neljän maailmancup-tapahtuman putki vuosina 2020-21 auttaa ympäristötyössä.

“Usean tapahtuman sarja antaa mahdollisuuden säästöihin materiaalihankinnoissa. Yhteen tapahtumaan hankitut opasteet, banderollit, työasut ja esimerkiksi myytävät tuotteet ovat käytettävissä seuraavissakin tapahtumissa”, Jormanainen sanoo.

Hän muistuttaa, että ympäristötyö on jatkuvaa kehittämistä. Asiat voi aina tehdä aiempaa paremmin.

“Vuonna 2021 keskitymme yhteistyösopimuksiin ja hankintaohjeiden tekemiseen. Vaikka sertifiointi koskee vain ympäristötyötä, haluamme toimia myös sosiaalisesti ja taloudellisesti vastuullisesti.”

Kontiolahden ampumahiihtostadionille keskittyvän ympäristötyön painopiste tulevina vuosina on vähähiilisten suurtapahtumien järjestämisessä. Työ etenee Pohjois-Karjalan maakuntaliiton rahoittamassa ja Kontionloikan sekä Kontiolahden Urheilijat ry:n toteuttamassa ”Urheilun suurtapahtumien parhaaksi” -hankkeessa.

Lisätietoja: 

 • Sari Jormanainen, ampumahiihdon maailmancup-tapahtuman ympäristövastaava: 0500-180800

INFO: Ampumahiihdon maailmancup: Näin ympäristö näkyy

 • Sähkö tuotetaan tuulivoimalla, kumppanina paikallinen mutta ympäri maata palveleva sähköyhtiö PKS.
 • Kisaladut ajetaan latukoneilla, joissa polttoaineena on sataprosenttisesti jätteistä ja tähteistä tehty Nesteen MyDiesel.
 • Ravintoloissa suositaan biohajoavia materiaaleja ja lähellä tuotettuja raaka-aineita. Hävikki minimoidaan yhteistyösopimuksin.
 • Viestinnässä suositaan sähköisiä kanavia.
 • Jätteet lajitellaan ja toimitetaan asianmukaiseen jatkokäsittelyyn.
 • Urheilijoiden palkinnot tulevat paikallisilta yrityksiltä. Palkinnot ovat käyttöesineitä, joiden materiaaleissa ja tuotannossa vastuullisuus korostuu.

INFO: Ekokompassi-ympäristöjärjestelmä  

 • Ympäristöjärjestelmä ja –sertifikaatti, joka auditoidaan ulkoisesti
 • Pohjautuu ISO 14001 –standardiin ja perustuu 10 kriteerin noudattamiseen
 • Käytössä mm. näissä tapahtumissa: Jukolan viesti, Salpausselän kisat, maastohiihdon MM-kisat Lahti 2017, Paavo Nurmi Games, Helsinki City Marathon
 • Omistaja Suomen luonnonsuojeluliitto
 • https://ekokompassi.fi/