Kuva tulossa

Oikein hyvät tunnelmat. Tällaista kisaa toivoi ja odottikin, Joni Mustonen sanoi. Kuva: E. Kinnunen

02.12.2023

IBU-cup: Kalkenberg ja Botn veivät voitot Norjaan – Joni Mustonen 11:s

Mustonen otti seinänousun alla pään kainaloonsa ja latasi kaikkensa viimeisille 700 metrille.

Norjan Johan-Olav Botn vei kahdesta ohilaukauksestaan huolimatta IBU-cupin miesten pikakilpailun voiton Kontiolahdella. Hurjalla hiihdollaan Botn päihitti niukasti yhden sakon ampuneen Saksan Philipp Hornin sekä puhtaasti ampuneen maanmiehensä Mats Oeverbyn.

Kolmikko mahtui lopputuloksissa viiden sekunnin sisälle.    

”Olin todella vihainen, että ammuin kaksi ohi. Sakkokierroksella psyykkasin itseni menemään täyttä kaasua loppumatkan”, myös torstain normaalimatkan nimiinsä vienyt Botn sanoi.     

Mustonen: Ylivoimaisesti parasta Kontiolahdella

Kotiladuillaan kilpaillut Joni Mustonen ampui makuulta nollat ja pystystä yhden sakon. Mies oli tyytyväinen suoritukseensa ja 11:nteen sijaan.

”Tällaista kisaa toivoin ja tietyllä tavalla odotinkin sen jälkeen, miten kesän ja syksyn treenit ovat menneet. Nyt sen sai puristettua ulos. Tämä oli ylivoimaisesti paras suoritus, mitä olen Kontiolahdella kisassa tehnyt. Onko minulla ollut jonkinlainen kotikenttäkammo – ehkä se peikko on nyt poistettu selästä.”

Mustonen sai puristettua itsestään kaiken irti.

”Kyllä tosi pahalta tuntui koko viimeisen kierroksen ajan. Seinänousun alla päätin, että pää kainaloon ja ladataan seinänousuun kaikki, mitä lähtee. Sain tosi hyvän loppukirin viritettyä ja olen tosi tyytyväinen, että jaksoin lopussa viedä itseni äärirajan toiselle puolelle.”

Muista suomalaisista Jonni Mukkala (3 ohilaukausta) oli 22:s, Heikki Laitinen (2 ohilaukausta) 23:s, Arttu Heikkinen (1 ohilaukaus) 30:s, Jimi Klemettinen (1 ohilaukaus) 41:s ja puhtaasti ampunut Lauri Peltoniemi 52:s.

Naisten voitto Norjaan

Naisten kilpailun vei nimiinsä Norjan Emilie Kalkenberg. Vuosi sitten maailmancup-kauden sprinttiavauksessa Kontiolahdella sijalle 15 hiihtänyt norjalainen petrasi ammuntatarkkuutta torstain normaalimatkalta ja ampui nollat.    

”Tänään oli hyvä kisa. Normaalimatkalla ammuntani oli huono. Keskityin tänään ammuntaan ja käytin siihen aikaa. Loppujen lopuksi kannattikin käyttää aikaa pystyammuntaan ja olla nopea ladulla”, torstaina seitsemänneksi neljällä ohilaukauksellaan sijoittunut norjalainen sanoi.

Toinen päivän kisassa oli niin ikään puhtaasti ampunut Ruotsin Sara Andersson 23 sekuntia Kalkenbergia jäljessä. Kolmas oli yhden sakkoringin kiertänyt Ranskan Oceane Michelon.

Suomalaisista paras oli yhden sakon ampunut Daria Virolainen sijalla 29. Venla Lehtonen (2 ohilaukausta) oli 47:s, Heidi Kuuttinen (1 ohilaukaus) 55:s, Seela Peuralahti (3 ohilaukausta) 78:s, Sofia Joronen (1 ohilaukaus) 81:s ja Emilia Irvankoski (5 ohilaukausta) 86:s.

Sunnuntaina IBU-cupissa hiihdetään sekaviestit. Sekaviesti (2 x N + 2 x M) käynnistyy kello 12 ja parisekaviesti (N + M) kello 15.00.