Kuva tulossa

Edellisen kerran MM-kisat järjestettiin Suomessa vuonna 2015. S. Kuittinen/Kontiolahden Urheilijat

03.05.2024

Ampumahiihdon MM-kisat 2028-29: Kontiolahden kanssa isännyydestä kilpailevat Itävallan Hochfilzen ja Norjan Holmenkollen

Kisajärjestäjät kahdelle vuodelle valitaan syyskuussa Kansainvälisen ampumahiihtoliitto IBU:n kongressissa Serbian Belgradissa.

Vuosien 2028-29 ampumahiihdon MM-kisajärjestäjät valitaan syyskuun lopussa Kansainvälisen ampumahiihtoliitto IBU:n kongressissa. Kisoja hakevat paikkakunnat ovat Itävallan Hochfilzen, Norjan Holmenkollen ja Suomen Kontiolahti.

Kaikki kolme hakevat kisaisännyyttä kummalle tahansa vuodelle.

”Kandidaatit ovat vahvoja ja kokeneita kisajärjestäjiä. Jännitystä on luvassa valinnan loppumetreille asti”, sanoo Kontiolahden kisajärjestelyistä vastaavan Kontiolahden Urheilijat ry:n puheenjohtaja Kimmo Turunen

Edellisen kerran Suomessa 2015

Kesän aikana IBU:n arviointikomitea vierailee hakijoiden luona ja perehtyy näiden esittämiin vastuullisen toiminnan suunnitelmiin sekä sitoumuksiin palvelujen kehittämiseksi.     

“Suomen vahvuuksia ovat luottamus kisajärjestelyjen onnistumiseen, lumivarmuus ja vastuullisuus, josta IBU on Kontiolahden jo kertaalleen palkinnut. Vastuullisuus korostuu myös yhdessä tekemisen kautta, sillä Suomessa tapahtuman järjestämiseen on sitoutunut poikkeuksellisen laaja, kymmenistä maakunnallisista ja valtakunnallisista toimijoista koostuva verkosto”, Turunen sanoo.

Kontiolahti isännöi aikuisten MM-kisoja edellisen kerran vuonna 2015, Oslon Holmenkollen 2016 ja Hochfilzen 2017.

”Noiden vuosien jälkeen olemme kokeneet isoja muutoksia, joista esimerkkejä ovat koronapandemia ja sähköisten palvelujen rynnäkkö. Tämän vuoden MM-kisoissa sosiaalisen median kautta katseltujen videoiden määrä kasvoi jälleen 200 prosentilla edellisvuoteen verrattuna. Muutokset ja tiukka kilpailu kisaoikeuksista kirittävät järjestäjiä tekemään varmasti parhaansa”, Turunen sanoo.

Ankkuri lajin ytimeen 

Suomen Ampumahiihtoliiton puheenjohtaja, kauppaneuvos Kalle Lähdesmäki sanoo, että Suomi haluaa ampumahiihtomaana kuulua lajin kansainväliseen ytimeen. Tätä yhteyttä vahvistetaan järjestämällä kansainvälisiä arvokilpailuja.

Lähdesmäki nostaa Suomen hakemuksen vahvuudeksi talviset olosuhteet.

“Kontiolahti kuuluu maailman osaavimpien järjestäjien joukkoon. Latujen vaativuus sekä sijainti luonnon helmassa lumisessa ympäristössä on uniikkia. Kuitenkin stadionin saavutettavuus liikenteellisesti on erinomainen niin katsojien kuin urheilijoidenkin näkökulmasta.”

 

Info: Ampumahiihdon MM-kisat ja kauden 2024-25 maailmancup-kauden avaus 

  • MM-kisat järjestetään vuosittain helmi-maaliskuussa lukuun ottamatta talviolympialaisten vuosia.
  • MM-kisat järjestettiin ensimmäisen kerran Suomessa Hämeenlinnassa vuonna 1962.
  • MM-kisat järjestetty Kontiolahdella vuosina 1999 ja 2015. Vuonna 1990 Kontiolahdella ratkottiin miesten viestin maailmanmestaruus. Tapahtumia on rakennettu Kontiolahden Urheilijoiden, Kontiolahden kunnan, Joensuun kaupungin, Pohjois-Karjalan maakuntaliiton sekä useiden pohjoiskarjalaisten yhteisöjen ja Suomen Ampumahiihtoliiton yhteistyöllä.
  • Vuonna 2025 MM-kisat järjestetään Sveitsin Lenzerheidessa ja vuonna 2027 Viron Otepäässä.
  • Kansainvälisen ampumahiihtoliitto IBU:n tiedote vuosien 2028-29 kisahausta 
  • Ampumahiihdon maailmancup-kausi 2024-25 avataan Kontiolahdella 30.11.-8.12.2024. Lue lisää.