Kuva tulossa
03.09.2020

Missä mennään, maajoukkue

Kesä 2020 oli poikkeuksellinen maajoukkueelle. Suurin muutos oli, että leiritykset ulkomailla vaihtuivat kotimaan treeneihin.

Miten kesän harjoittelut sujuivat, maajoukkueen päävalmentaja Jonne Kähkönen?   

Alkukesän aloitimme napakasti koko joukkue yhdessä, koronasuosituksia noudattaen, urheilijoiden kotimaisemissa Joensuussa ja Kontiolahdella. Kesäkuun puolivälin jälkeen oli omaharjoittelukuukausi, jolloin pääsimme hiomaan alkukauden asioita kotiharjoittelussa. Kesällä on painotettu perustaa niin fyysisellä kuin ammunnallisella puolella. Ensimmäiset harjoituskilpailut pidettiin jo kesäkuun toisella viikolla, ja lajiharjoittelua on tuotu mukaan nousujohteisesti.   

Muuttuiko harjoittelu aiempiin vuosiin verrattuna?   

Tiivistä ja perinteistä leirimuotoista harjoittelua ei heti kauden alussa voinut järjestää. Siksi urheilijoilla ja heidän henkilökohtaisilla valmentajillaan on ollut vastuuta ehkä normaalia enemmän. Keskieurooppalaiset joukkueet pääsevät hyödyntämään vuoristoa käytännössä kotioveltaan, joten vähän takamatkaa meillä on, kun korkean paikan harjoittelua ei ole ollut. Harmittelun sijaan olemme hakeneet niiden ominaisuuksien kehittämistä, mitä voimme kotiloissa tehdä: ammunnassa on edelleen parannettavaa. Ammunnan tekniikan ja sen siirtäminen lajisuoritukseen on ollut yksi painotus. Teemana on ollut myös kilpailukosketuksen säilyttäminen.   

Syksyn harjoittelut: mitä, missä ja miten harjoitellaan?    

Siirsimme Anterselvaan Italiaan suunnitellut kaksi leiriä Vuokattiin matkustussuositusten ja urheilijoiden terveyden turvaamiseksi. Harjoittelun painotus on nyt syksyllä lajisuorituksessa ja sen hiomisessa, joten rulla-ampumahiihtoa tulee reilusti. Vuokatissa hyödynnämme niitä olosuhteita, joita siellä on käytettävissä, kuten rullahiihdon tekniikkaharjoituksia kontrolloidusti matolla (laboratoriossa). Loka-marraskuun vaihteessa haemme lumituntumaa Oloksella, josta laskeudumme Kontiolahdelle marraskuussa ja valmistaudumme kotiavaukseen.   

Kuva: Kontiolahden seinänousu / Kontiolahti Biathlon / Jarno Lautamatti