Kuva tulossa

Ampumahiihdon maailmancup-kausi avataan marraskuussa Kontiolahdella. Kuva: Emmi Simonen/BMW IBU World Cup Biathlon Kontiolahti

04.07.2022

Historian ensimmäinen IBU:n kestävyyspalkinto Suomeen

Vastuullisessa toiminnassa huomioidaan ympäristön lisäksi sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys. Tämä periaate ratkaisi voiton Suomen ja Kontiolahden eduksi.

Ampumahiihdon maailmancup-kiertueen Suomen osakilpailu Kontiolahdella on saanut ensimmäistä kertaa jaetun Kansainvälisen ampumahiihtoliitto IBU:n kestävyyspalkinnon.

IBU:n “Award for Excellence in Sustainability” -palkinto perustettiin viime vuonna kannustamaan IBU:n alaisia tapahtumia kestävyys- ja ilmastotyössä. Palkinnolla halutaan korostaa tapahtumajärjestäjien toimintaa kohti IBU:n kestävyysstrategian 2020-2030 tavoitteita.

Tiukan kisan 10 000 euron palkinnosta ratkaisi Kontiolahden kokonaisvaltainen suhtautuminen vastuullisuustyöhön. Palkinnosta Kontiolahden kanssa tiukimmin kisasi Ruotsin Östersund.

”Ympäristöasiat ovat Kontiolahdellakin korostuneet viime vuosina, kun olemme rakentaneet Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää. Mutta vastuullisuus ja kestävä toiminta ottavat ympäristön lisäksi huomioon niin sosiaalisen kuin taloudellisenkin kestävyyden”, sanoo Kontiolahden maailmancupin ympäristövastaava Sari Jormanainen.

Kontiolahden vahvuuksiksi nähtiin matkustamisen ja kuljetusten päästöjen vähentäminen yleisökuljetusten avulla sekä uusiutuvan dieselpolttoaineen käyttö latukoneissa. Muita ansioita olivat esimerkiksi alle 12-vuotiaiden ilmainen pääsy tapahtumaan sekä toimintaperiaatteiden skaalautuvuus ja yksinkertaisuus.

MM-haku kirittää vastuullisuustyötä

Jormanainen sanoo, että vastuullisuus ja kestävän kehityksen periaatteet painottuvat myös tulevina vuosina.

”Olemme vuodesta 2018 lähtien sitoutuneet toimintamme jatkuvaan parantamiseen. Vastuullisuus niin ympäristöasioissa, hallinnossa kuin muissakin lajiin liittyvissä kysymyksissä ovat IBU:n ja meidän tapahtumajärjestäjien yhteisiä tavoitteita.”

Samat teemat korostuvat myös tulevien MM-kisojen hakuprosessissa. Syyskuussa IBU päättää, järjestetäänkö vuoden 2027 MM-kisat Suomessa Kontiolahdella vai Viron Otepäässä.

”Vastuullisuus- ja ympäristötyössä ei olla ikinä maalissa. MM-haku on yksi iso tekijä kirittämään järjestäjiä entistä parempaan. Me vuorostamme uskomme omalla työllämme kirittävämme koko kansainvälistä ampumahiihtoperhettä”, sanoo Kontiolahden maailmancup-tapahtumien johtaja Sami Leinonen.