10.09.2020

Suunnistuskausi 2020: Kolmannes osallistujista omatoimisuunnistajia


Perinteisten kuntorastitapahtumien rinnalle tänä kesänä tullut omatoimisuunnistus kiinnosti Kontiolahden Urheilijoiden suunnistustapahtumissa. Omatoimisuunnistuksena rasteja keräsi kolmannes kaikista osallistujista.

Koronan myötä suunnistuskesä 2020 oli erikoinen. Joukkotapahtumia peruttiin, ja perinteisten kuntorastitapahtumien rinnalle syntyi uusi konsepti, omatoimisuunnistus.

Omatoimisuunnistuksessa osallistuja ostaa ja tulostaa suunnistuskarttansa verkosta. Rastit ovat maastossa useamman päivän ajan, ei vain yhden illan aikana kuten perinteisissä kuntorastitapahtumissa. Näin kuntoilija voi kerätä rasteja, kun hänen aikatauluihinsa parhaiten sopii.

—Järjestimme viisi kuntorastitapahtumaa, joissa oli yhteensä 639 suunnistajaa. Heistä kolmannes kiersi ratoja omatoimisena, sanoo Kontiolahden Urheilijat ry:n suunnistusjaoston puheenjohtaja Seppo Turpeinen.

Koska omatoimirasteilla ei ole leimausta, suunnistajan suoritus ei kirjaudu tulospalveluun, vaan jokainen osallistuja kellottaa halutessaan ajan itselleen.

Tuliko omatoimisuunnistus jäädäkseen?

Kontiolahden Urheilijoiden tapahtumissa rastit olivat omatoimisuunnistajia varten metsässä sunnuntaista keskiviikkoon. Perinteinen ajanottopalvelun ja leimausmahdollisuuden tarjoava kuntosuunnistustapahtuma järjestettiin tiistai-iltaisin.

Turpeinen ei lähde ennustamaan, mikä omatoimisuunnistuksen tulevaisuus on.

—Osa pitää omatoimimahdollisuutta erittäin hyvänä, ja seitsemän euron hinta kartasta on edullinen verrattuna moneen muuhun harrastukseen. Omatoimimahdollisuus tulee mahdollisesti käyttöön jatkossakin.

Kontiolahdelle hopeaa SM-kisoissa

Korona on aiheuttanut sen, että osa kauden alkuun ajoitetuista kilpailuista on siirtynyt syksymmälle.

Syyskuun alkuun mennessä on pidetty vasta yhdet SM-kisat. Keskimatkojen suomenmestaruuskilpailuissa Turpeinen toi Kontiolahdelle 65-vuotiaiden sarjan hopeamitalin.

—Osallistujia oli noin 90, joista 50 pääsi a-finaaliin. Tulevana viikonloppuna on edessä pitkän matkan SM-kisat Kankaanpäässä, ja syyskuun lopulla pidetään Kalevan Rastin järjestämät yösuunnistuksen suomenmestaruuskilpailut Liperin Pärnävaaralla.

Lisätietoja: Seppo Turpeinen 050-5234276