Kuva tulossa

Liian lumen poistaminen on hankalinta katsomoista, sillä työ on tehtävä käsin, sanoo Kimmo Turunen.

14.02.2022

Paksu lumi työllistää ampumahiihdon maailmancupin järjestäjiä

Kontiolahden ampumahiihtostadionin latupohjasta höylätään paikoin puolikin metriä lunta, jotta se täyttää maailmancupin vaatimukset.

Ampumahiihdon maailmancupiin valmistautuvan Kontiolahden ampumahiihtostadionin latupohjat ovat poikkeuksellisen paksussa kunnossa. Tapahtumajärjestäjät joutuvat höyläämään latukoneilla paikoin puolikin metriä lunta, jotta olosuhteet saadaan vastaamaan kansainvälisiä vaatimuksia.

—Levitimme ensilumenladulle lokakuussa tykkilunta noin 70 sentin kerroksen. Luonnonlunta on tullut reilusti, ja latupohjan paksuus on nyt paikoin jopa 120 senttiä, sanoo kilpailun johtaja ja kisajärjestäjä Kontiolahden Urheilijat ry:n puheenjohtaja Kimmo Turunen.

Katsomot puhdistettava käsivoimin

Runsas lumi vaikeuttaa järjestelyjä myös pysäköintialueilla, katsomoissa ja tilapäisrakenteiden pystyttämisessä. Pääkatsomo on puhdistettu jo useamman kerran, mutta tekemistä riittää edelleen.

—Liiallisen lumen käsittely sitoo konetyötä ja kymmeniä henkilötyöpäiviä. Hankalinta on lumen poistaminen katsomoista, sillä työ on tehtävä käsin. Jos joku ei ole vielä saanut lumitöistä tarpeekseen, tänne saa ennen kisaviikkoa ilmoittautua lapiohommiin näyttämään luomisvoimaansa, Turunen sanoo.

Luonnonlumi ei kestä ensi syksyyn

Lumipeitteen paksuudesta huolimatta stadionilla on tehty yli 60 000 kuutiota tykkilunta. Tykkilumi käytetään lokakuussa avattavaan ensilumenlatuun ja turvaamaan maailmancup-kauden avausta marras-joulukuussa.

—Ristiriitaistahan se on. Luonnonlunta on yllin kyllin, mutta se ei säily kesän yli. Siksi on pakko tykittää tekolunta, joka kestää ensi syksyyn asti sahanpurukerroksen alla, Turunen sanoo.

Ampumapenkkanäyttö uutuus Suomessa

Viime viikolla Kontiolahdelle asennettiin ensimmäisenä ampumahiihtostadionina Suomessa ampumapenkkanäyttö. Näyttö asennettiin ampumataulujen yläpuolelle. Se kattaa metrin korkuisena koko 90 metriä leveän ampumataulurivistön.

Näyttö palvelee VIP- ja A-katsomoiden yleisöä, joka seuraa osumia 90 metrin päässä ampumatauluista.

—Näyttö osoittaa kunkin ampumataulun yläpuolella urheilijan nimen, kansallisuuden sekä osumat ja ohilaukaukset. Näkymä on sama, jonka televisiokatsojatkin näkevät. Näytön avulla stadionilla olevat katsojat pystyvät seuraamaan ammuntaa selvästi aiempaa paremmin, Turunen sanoo.