Kuva tulossa
14.03.2020

Mäkäräinen ja Fourcade päättivät upeat uransa – takaa-ajot ranskalaisjuhlaa


Ampumahiihtokauden lisäksi Kontiolahdella päättyi lauantaina kaksi upeaa ampumahiihtouraa, kun Kaisa Mäkäräinen ja Martin Fourcade kilpailivat maailmancupissa viimeistä kertaa. Fourcade kruunasi päivänsä voittoon takaa-ajossa, Mäkäräinen kipusi takaa-ajossa taisteluun palkintokorokesijasta ja oli lopulta neljäs. Naisten kilpailussa saatiin miesten kilpailun tapaan ranskalaisvoittaja, kun Julia Simon sai tuulettaa voittoa maansa lipun kera.

Mäkäräinen tarjosi viimeiselle hiihtokierrokselle jännitettävää, sillä hänelle erinomaisesti sopivassa Seinänousussa ero edellä meneviin kakkos- ja kolmossijasta kamppailleisiin Selina Gaspariniin ja Lisa Vittozziin kapeni. Kolmossija jäi lopulta 7,3 sekunnin päähän, mutta sillä ei ollut merkitystä tunteikkaissa hetkissä.

– Hyvä nousu tänään. Tunteet on tietysti pinnassa, mutta aika aikaansa kutakin. Monenlaista on mahtunut tähänkin talveen ja aikaisempiin vuosiin. Päätös oli jossain vaiheessa tehtävä, ja nyt se tuli tällä tavalla, Mäkäräinen kertasi medialle.

Vaikka Mäkäräinen päättää upean uransa huippu-urheilijana, kilpailemista hän ei jätä:

– Ihan varmasti minut vielä tälläkin stadionilla nähdään joskus numerolappu rinnassa. En varmasti tule kotimaan kilpaurheilua täysin hylkäämään. Kisat aina motivoivat vähän käymään lenkilläkin, Mäkäräinen sanoi hymyillen.

Mäkäräisen lopetuspäätös herkisti muutkin kuin hänet itsensä, eikä ihme. Ampumahiihtoyhteisö oli hänen tiivis ja tärkeä työyhteisönsä niin kauan, ajatus niistä ympyröistä ilman Mäkäräistä meni tunteisiin monella ja sai lausumaan suunnatonta arvostusta Kontiolahden Urheilijoiden tähteä kohtaan.

Päivä oli tunteikas myös Julia Simonille, sillä hänelle voitto oli uran ensimmäinen maailmancupissa.

– En tajua tätä. En tiedä viimeisestä ampumapaikasta, näin vain kaikkien osuvan. Se oli hämmästyttävää. En tiedä mitä sanoa, Simon tunnelmoi IBU:n biathlonworld.com-sivustolle.

Fourcade johti ranskalaisjuhlaa, sillä maa otti kolmoisvoiton. Quentin Fillon Maillet oli toinen ja Emilien Jacquelin kolmas. Fourcadelle ympyrä sulkeutui tyylikkäästi, sillä hän otti 10 vuotta sitten ensimmäisen maailmancup-voittonsa juuri Kontiolahdella.

– Olen ylpeä kaikesta siitä mitä saavutin. Tämänpäiväinen oli kaunis tapa lopettaa, Fourcade sanoi biathlonworld.com-sivustolle.

Tero Seppälä oli ainoana suomalaisena mukana takaa-ajossa ja sijoittui 31:nneksi.

– Tänään makuupaikat olivat vähän nihkeitä, mutta pystyllä löytyi hyvä tekeminen. Siihen olen tyytyväinen, että siinä onnistuin. Sitten vielä loppukirivoitto, Seppälä summasi neljä ohilaukausta tuoneen kilpailunsa.

Uransa päättäneestä Fourcadesta Seppälä oli jo nuorena tv-katsojana havainnut mieleen jääneen asian:

– Kun hän päättää, että tänään on hänen päivänsä ja hän ottaa voiton, hän ottaa sen voiton. Monesti on nähty se viimeisen paikan tuuletus, kun taulut ovat kaatuneet. Sitä ei kovin moni uskalla tehdä. Hän pitää meidän kaikkien puolta IBU:n suuntaan, tärkeä henkilö, Seppälä kehui maailmancup-sirkuksesta väistyvää kollegaansa.

Kontiolahdella ratkesivat myös loppuun asti jännittävinä säilyneet maailmancupin kokonaiskilpailut. Norjan Johannes Thingnes Bö vei miesten cupin ja Italian Dorothea Wierer naisten cupin.

Valokuvat: Heidi Lehikoinen