Kuva tulossa
20.01.2021

Valjakkourheilu osaksi KontU:n toimintaa: Suomalaisten menestyslaji etsii valmentajia


Kansainvälisestä menestyksestä huolimatta valjakkourheilu kaipaa lisää valmennusosaamista. Pohjois-Karjalassa laji hakee lisävoimia uudella tavalla, kun valjakkourheilijat liittyivät osaksi perinteikästä hiihto- ja ampumahiihtoseuraa Kontiolahden Urheilijoita.    

Vuosina 2011-20 valjakkourheilijat toivat Suomeen kolmanneksi eniten arvokisamitaleja ampujien ja voimanostajien jälkeen. Suomen Urheilumuseon tietopalvelun ja Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU:n ylläpitämän mitaliseurannan mukaan suomalaiset valjakkourheilijat sijoittuivat arvokisoissa mitaleille 107 kertaa vuosina 2011-2020.

—Suomalaiset valjakkourheilijat ovat olleet maailman kärjessä. Hienosta kansainvälisestä menestyksestä huolimatta lajiin tarvittaisiin kipeästi valmennusosaamista niin nuorten kuin aikuisten valmentamiseen, sanoo valjakkourheilun kansallisen kattojärjestön, Suomen Valjakkourheilijoiden liiton puheenjohtaja Riitta Kempe.

Ensimmäistä kertaa osana hiihtoseuraa 

Suomen Valjakkourheilijoiden liitto ry:ssä on yli 40 jäsenyhdistystä. Niistä lähes kaikki ovat rotuyhdistyksiä tai valjakkourheilun ja koiratoiminnan erikoisseuroja.

Valjakkourheilu ottaa kehitysaskeleen, kun pohjoiskarjalainen urheiluseura Kontiolahden Urheilijat ry päätti vuosikokouksessaan tammikuussa kytkeä valjakkourheilun osaksi toimintaansa. Lajin ankkuroituminen osaksi perinteikkään hiihto- ja ampumahiihtoseuran toimintaa on poikkeuksellista.

—Tämä on erittäin tervetullut avaus ja ensimmäinen kerta, kun valjakkourheilijat ovat osa hiihto- tai ampumahiihtoseuraa. Toivomme tällaisesta lisänostetta koko lajille, Kempe sanoo.

Koirahiihtovuorot viisi kertaa viikossa

Kontiolahden Urheilijoille valjakkourheilu on tullut viime vuosina tutuksi erityisesti Kontiolahden stadionin valjakkohiihtovuorojen ja stadionilla järjestettyjen SM-kisojen kautta. Laji on puheenjohtajan mukaan luonteva lisä seuran toimintaan.

—Loka-joulukuussa ensilumenkaudella stadionilla oli koirahiihtovuorot viitenä päivänä viikossa. Sama tahti jatkuu hiihtokauden loppuun. Stadion ja reittiverkosto tässä ympärillä sopivat erittäin hyvin myös valjakkourheilun harjoitteluun ja tapahtumiin, sanoo seuran puheenjohtaja Kimmo Turunen.

Valmentajapulaankin Turusella on luvassa pientä helpotusta.

—Seura takaa ennen kaikkea mahdollisuuksia harjoitus- ja leiriolosuhteisiin mutta valmentajiemme ohjaamiin yhteisiin fysiikka- ja tekniikkatreeneihin ovat myös valjakkourheilijat enemmän kuin tervetulleita.

Kuva: Vesa-Pekka Jurvelin MM-kilpailuissa Ranskassa 2019. Kuva Saara Loukkola.

Lisätietoja: 

Kimmo Turunen, puheenjohtaja, Kontiolahden Urheilijat ry 050-5633480
Puheenjohtaja Riitta Kempe 050-347 8356, puheenjohtaja@vul.fi
Lisää valjakkourheilusta: Suomen Valjakkourheilijoiden liitto ry

INFO: Suomen arvokisamitalit 2011-2020 urheilumuodoittain.

Ammunta 375 mitalia
Voimanosto 125 mitalia
Valjakkourheilu 107 mitalia
Autourheilu 105 mitalia

Lähde: Suomen Urheilumuseon tietopalvelun ja Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU:n ylläpitämä Menestysseuranta-palvelu.

INFO: Koiravaljakkourheilu  

Kesälajit 

Koirajuoksu (canicross): Valjakkourheilun yksinkertaisin muoto, jossa yksi koira ja tämän ohjaaja juoksevat yhdessä koiran vetäessä ohjaajaa. Kilpailumatkat aikuisilla useimmiten 5-6 km ja nuorilla 3 km.
Koirapyöräily (bikejoring): Yksi koira ja tämän pyöräilevä ohjaaja kulkevat yhdessä koiran vetäessä ohjaajaa. Useimmiten kilpailumatkat ovat 4-5 km kansallisissa kilpailuissa.
Kärryajo (rig): 1-8  koiraa vetävät potkupyörällä/-kärryllä liikkuvaa ohjaajaa. Kilpailumatkat useimmiten 5-10 km.

Talvilajit  

Valjakkoajo: Ohjaajan ohjaamaa rekeä vetää kilpailuissa 4, 6, 8 tai avoin määrä koiria.
Valjakkohiihto: i) Valjakko- eli pulkkahiihto: Yksi koira vetää perässään pulkkaa, jonka perässä tulee pulkkaan kytketty ja koiraa ohjaava hiihtäjä. Kilpailumatkat yleensä 10-15 km. ii) Koirahiihto: Yksi koira vetää hiihtäjää. Hiihtäjä ja koira ovat kytkettyinä toisiinsa joustavalla vetonarulla. Kilpailumatkat 5–20 km. iii) Yhdistetty: kilpailuissa kierretään ensimmäinen kierros pulkka perässä (pulkkahiihto) ja toinen kierros koirahiihtona.