Kuva tulossa
21.09.2021

Valjakkourheilu esittäytyy – tule kokeilemaan koirajuoksua oman koiran kanssa

Valjakkourheilu esittäytyy yleisötapahtumassa sunnuntaina 26.9. Kontiolahden ampumahiihtostadionilla. Yleisöllä on mahdollisuus myös lainata välineitä ja kokeilla itse koirajuoksua.

Kontiolahden Urheilijat ry:n uusin laji, valjakkourheilu, esittäytyy sunnuntaina 26.9. klo 12-15 Kontiolahden ampumahiihtostadionilla järjestettävässä yleisötilaisuudessa.

—Koiria on yli puolessa miljoonassa kotitaloudessa, mutta koiran kanssa harrastettava valjakkourheilu on monelle uusi tuttavuus. Haluamme lajiesittelypäivässä tuoda esiin muun muassa sitä, että valjakkourheilua voi mainiosti harrastaa myös ilman kilpaurheilun tavoitteellisuutta, sanoo Kontiolahden Urheilijat ry:n valjakkourheilujaoston puheenjohtaja Markku Kanko.

Kokeilumahdollisuus oman koiran kanssa

Yleisötilaisuus koostuu yleisöluennosta, valjakkourheilun välineisiin tutustumisesta sekä koirajuoksun kokeilusta. Luennossa tutustutaan valjakkourheiluun lajina, sen harjoitteluun sekä Kontiolahden Urheilijat ry:n valjakkojaoston toimintaan.

Paikalla olevia valjakkourheiluvälineitä voi kokeilla myös käytännössä, pukea niitä omalle koiralle ja kokeilla yhteistä lenkkiä koiran kanssa.

Paikalla on myös valjakkourheilija Jenna Kanko ja tämän Hely-koira.

—Lainavarusteilla pääsee testaamaan, miltä koirajuoksu tuntuu. Jos kokeilu vähänkään kiinnostaa, niin nyt siihen on erityisen hyvä mahdollisuus, Markku Kanko sanoo.

Koirahiihtovuorot viisi kertaa viikossa

Kontiolahden ampumahiihtostadionilla valjakkourheilu on näkynyt ennen kaikkea valjakkohiihtovuorojen ja stadionilla järjestettyjen SM-kisojen kautta. Tammikuun puolivälissä stadionilla järjestetään kansalliset valjakkohiihdon ja neljän koiran sprinttiluokan kilpailut. Seuran omat urheilijat kiertävät tapahtumissa myös muualla Suomessa.

Lokakuussa avautuvalla ensilumenkaudella valjakkourheilijoille on varattu omat vuoronsa.

—Vuosi sitten kokeilimme koirahiihtovuoroja viitenä päivänä viikossa ensilumenkaudella. Palaute oli hyvää, ja jatkamme saman mallin mukaan tänäkin syksynä lokakuun puolivälistä alkaen, sanoo seuran puheenjohtaja Kimmo Turunen.

Lisätietoja:

Markku Kanko, valjakkourheilujaoston puheenjohtaja, Kontiolahden Urheilijat ry, 0400-301371

Kimmo Turunen, puheenjohtaja, Kontiolahden Urheilijat ry 050-5633480

INFO: Koiravaljakkourheilu

Kesälajit

Koirajuoksu (canicross): Valjakkourheilun yksinkertaisin muoto, jossa yksi koira ja tämän ohjaaja juoksevat yhdessä koiran vetäessä ohjaajaa. Kilpailumatkat aikuisilla useimmiten 5-6 km ja nuorilla 3 km.

Koirapyöräily (bikejoring): Yksi koira ja tämän pyöräilevä ohjaaja kulkevat yhdessä koiran vetäessä ohjaajaa. Useimmiten kilpailumatkat ovat 4-5 km kansallisissa kilpailuissa.

Kärryajo (rig): 1-8 koiraa vetävät potkupyörällä/-kärryllä liikkuvaa ohjaajaa. Kilpailumatkat useimmiten 5-10 km.

Talvilajit

Valjakkoajo: Ohjaajan ohjaamaa rekeä vetää kilpailuissa 4, 6, 8 tai avoin määrä koiria.

Valjakkohiihto:

  • Valjakko- eli pulkkahiihto, jossa yksi koira vetää perässään pulkkaa, jonka perässä tulee pulkkaan kytketty ja koiraa ohjaava hiihtäjä. Kilpailumatkat yleensä 10-15 km.
  • Koirahiihto, jossa yksi koira vetää hiihtäjää. Hiihtäjä ja koira ovat kytkettyinä toisiinsa joustavalla vetonarulla. Kilpailumatkat 5–20 km.
  • Yhdistetty, jonka kilpailuissa kierretään ensimmäinen kierros pulkka perässä (pulkkahiihto) ja toinen kierros koirahiihtona.

Lue lisää: Suomen Valjakkourheilijoiden liitto ry