Heikki Laitinen ampumahiihdon maailmancupissa Östersundissa joulukuussa 2021. Kuva: SAhl / A. Ivanov

26.01.2022

Urheilijaesittelyssä Heikki Laitinen: Talouden taitaja matkalla ensimmäisiin olympialaisiin

Heikki Laitiselle viime talvi toi selvän kehitysloikan. Tänä talvena toteutuu tavoite olympiamatkasta.

Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa opiskelevan Heikki Laitisen elämä täyttyy ampumahiihdosta ja opiskeluista. Urheilu on etusijalla.   

“Pyrin laittamaan ampumahiihdon etusijalle päivittäisissä pienissäkin valinnoissa. Koulua tehdään urheilun ehdoilla”, kotimaan kisoissa Kontiolahden Urheilijoita edustava 27-vuotias Laitinen sanoo.  

Välillä tasapainoilu onnistuu paremmin, välillä huonommin.  

“Usein tentit ja tehtävät kasaantuvat. Parhaani mukaan niitä yhdistelen. Joensuun Urheiluakatemia auttaa urheilun ja opiskelujen yhdistämisessä.” 

IBU-cupin kautta maajoukkueeseen 

Viime kaudella Laitinen sai IBU-cupissa hyviä sijoituksia ja nousi keväällä maajoukkueeseen. Kauden paras IBU-cupin sijoitus tuli maaliskuussa Itävallan Obertillachissa, jossa hän sijoittui lyhennetyllä normaalimatkalla kolmanneksi. 

Laitinen korostaa, että urheilijan tärkeä tavoite on säilyä terveenä. Viime kaudella tämä onnistui.  

“Jos tulee tauteja tai vammoja, niin eihän harjoitteluaan ja kuntoaan pysty ulosmittaamaan.”  

Olympiajuna kutsui  

Pienestä pitäen suksilla viihtynyt Laitinen on harrastanut ampumahiihtoa lapsuudesta lähtien. Laji on tullut tutuksi verenperintönäkin, sillä myös Laitisen isä harrastaa ampumahiihtoa.  

Jo kymmenen vuotta sitten nuorten olympialaisissa Itävallan Seefeldissä Laitinen totesi, että “eikö se olympiakulta ole jokaisen urheilijan päätavoite”.  

Olympiamatka on nyt toteutumassa, kun Suomi sai viestijoukkueen sekä naisten että miesten puolelle. Laitinen on mukana miesten nelikossa.  

“Olen iloinen ja otettu, että pääsen edustamaan Suomea olympialaisissa. Koronan suhteen tulee varmasti olemaan tarkat kisat, eikä hirveästi pääse muita lajeja katsomaan jos ollenkaan.” 

Hän katsoo urheilu-uraansa myös ilman konkreettisia kisasijoitusmittareita.  

“Eräänlainen tavoite on, että uran lopettamishetkellä pystyn katsomaan elämääni taaksepäin ja sanomaan, että parhaani olen päässyt tekemään niillä resursseilla ja kyvyillä, joita minulla on. Jotta ei jää ainakaan kaivelemaan, että ei tullut yritettyä tarpeeksi.”     

Taloutta ja sijoittamista välipaloina  

Alkukauden katsastuskisat sujuivat Laitiselta mainiosti, mutta ensimmäiset kansainväliset startit eivät onnistuneet tavoitteiden mukaan.  

”Joulukuussa olin aika paljon kipeänä, ja oli tosi vaikeaa. Tammikuussa ovat onneksi lähteneet asiat toiseen suuntaan, ja vauhti on ollut paranemaan päin. Toivottavasti suunta pysyy samana ja pysytään terveenä. Tavoitteena on olla olympialaisissa paremmassa kunnossa kuin koskaan aiemmin.”

Urheilu ja opinnot täyttävät Laitisen kalenterin sen verran tiiviisti, että muita harrastuksia hänellä ei ole.  

“Paitsi ehkä talouden seuraaminen. Tykkään seurata taloutta ja sijoittamista – onhan sekin tavallaan harrastus”, kolmatta vuottaan kauppatieteitä Joensuussa opiskeleva Laitinen sanoo.