Kuva tulossa
26.09.2020

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU tarkensi maailmancup-järjestelyjä – Östersundin kisat siirtyvät Kontiolahdelle

Kontiolahden Urheilijat ry:n ja Suomen Ampumahiihtoliiton tiedote 26.9.2020

Kansainvälisen ampumahiihtoliitto IBU:n linjauksen mukaan maailmancup-kausi avataan suunnitellusti Kontiolahdella 28.-29. marraskuuta. Lisäksi seuraavalle viikolle Ruotsin Östersundiin suunnitellut kilpailut siirretään Kontiolahdelle. Yleisön osallistumismahdollisuus Kontiolahden tapahtumaan selviää myöhemmin. 

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU muokkasi maailmancup-kauden marras-joulukuun ohjelmaa siten, että neljä eri maata ja paikkakuntaa kattavan ohjelman sijaan maailmancup vierailee vain kahdessa maassa ja kahdella paikkakunnalla. Nämä paikkakunnat ovat Kontiolahti ja Itävallan Hochfilzen.  

—Päätös oli vaikea, ja kiitämme kisajärjestäjiä ymmärryksestä ja yhteistyöstä tämän yhteisen päätöksen takana. Sopimamme suunnitelma merkitsee, että voimme järjestää neljä maailmancupin tapahtumaa mutta samalla vähentää terveydellisiä ja logistisia riskejä, joita aiheutuu kisapaikkojen välillä matkustamisesta, sanoo pääsihteeri Niklas Carlsson IBU:n tiedotteessa.

—Kaiken takana on koronapandemia. Päätöksellä halutaan varmistaa urheilijoiden ja kaikkien muiden turvallisuutta, jotka osallistuvat maailmancup-tapahtumiin. Tehdyllä järjestelyllä matkustaminen ja liikkuminen vähenevät merkittävästi, sanoo Suomen Ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki.   

Lähdesmäki kiittää Kansainvälistä ampumahiihtoliittoa luottamuksesta myöntää tapahtumien järjestämisoikeus Suomeen. Kiitos kuuluu myös Suomen terveys-, raja- ja asianomaisille viranomaisille erittäin hyvästä yhteistyöstä suunnitelmien tekemisessä, Lähdesmäki sanoo.

—Keskustelut muutoksista on käyty IBU:n ja muiden tapahtumajärjestäjien kanssa rakentavassa hengessä, mistä kiitos kaikille osapuolille. Poikkeuksellisista olosuhteista huolimatta lähdemme rakentamaan urheilullisesti mielenkiintoista maailmancupin avausta Kontiolahdelle.     

Yleisön osalta ratkaisut myöhemmin  

IBU ohjeisti päätöksessään, että tapahtumajärjestäjät linjaavat yleisön pääsyn tapahtumiin kansallisten ja alueellisten suositusten mukaan.     

Kontiolahden tapahtuman johtaja Sami Leinonen sanoo, että kisajärjestäjä tekee aktiivisesti ja avoimesti yhteistyötä Itä-Suomen aluehallintoviraston ja muiden sidosryhmien kanssa.   

—Nyt meillä on tiedossa IBU:n päätös tärkeimmästä eli kisaohjelmasta. Käymme yleisöjärjestelyistä jatkuvaa keskustelua viranomaisten kanssa, Leinonen sanoo.  

Leinonen viittaa arvioissaan nykyisiin viranomaisohjeisiin.   

—Jos ohjeet säilyvät nykyisen kaltaisina, pystymme rakentamaan ohjeiden mukaiset, yleisöä ohjaavat lohkot ja palvelut. Tässä tapauksessa meillä olisi edellytykset ottaa mukaan rajattu määrä yleisöä.   

Järjestelyt jo käynnissä    

Leinonen sanoo, että ennakkovalmisteluja IBU:n päätökseen liittyen on tehty viranomaisten kanssa hyvässä yhteistyössä.   

─Tehty päätös oli yksi niistä skenaarioista, joihin olemme jo elokuusta lähtien valmistautuneet. Seuraavan kahden kuukauden aikana on paljon työtä tehtävänä, mutta nyt pääsemme aloittamaan suunnitelmien ripeän viemisen käytäntöön.     

Kuva: Johannes Thingnes Bø ja kristallipallot Kontiolahdella maaliskuussa. Kuvaaja: Heidi Lehikoinen.

Lisätietoja:   

Kansainvälisen ampumahiihtoliiton tiedote

Sami Leinonen, ampumahiihdon maailmancup-avauksen johtaja, Kontiolahden Urheilijat, 050-557 8003   

Kalle Lähdesmäki, puheenjohtaja, Suomen Ampumahiihtoliitto, 0500-363 126   

  

INFO: Ampumahiihdon maailmancup-kauden avauksen ohjelma Kontiolahdella    

Lauantai 28.11.  

Miesten normaalimatka  

Naisten normaalimatka   

Sunnuntai 29.11. 

Miesten pikamatka   

Naisten pikamatka  

Torstai 3.12. 

Miesten pikamatka  

Naisten pikamatka   

Lauantai 5.12. 

Miesten takaa-ajo   

Naisten viesti    

Sunnuntai 6.12.  

Miesten viesti   

Naisten takaa-ajo