Kuva tulossa
29.01.2020

Mitä syöt, Kaisa?


Kotoisat kaurapuuro, karkit ja karjalanpiirakka maistuvat Kaisa Mäkäräiselle. Hyvä ruoka tekee Italiasta urheilijan suosikkikohteen.

Onko aamiainen sinulle päivän tärkein ateria?

Ainakin tykkään siitä eniten. Etenkin kun päivän pääharjoitus on aamupäivällä tai kisa tulossa, aamupalan pitää olla runsas. Herään vaikka aikaisemmin, jotta saan ruokailtua rauhallisesti. Pääasiassa aamupalani on puuroa marjoilla ja hedelmillä höystettynä, leipää, kananmunia ja mehua. Reissuissa minulla on usein kaurapuuroa mukana – vilja pitää verensokerin pitempään tasaisena. Hotelleissa tarjonta on monipuolista, ja silloin pääsee säveltämään aamiaisen kanssa enemmän.

Miten varmistat, että syöt monipuolisesti ja terveellisesti?

Olen kasvanut kotiruoalla, joka on ollut kohtuuterveellistä ja monipuolista lapsuudesta asti. Kun kisakaudella maa ja ruokakulttuuri vaihtuvat viikoittain, sitä on vain sopeuduttava monenlaiseen. Siksikään en ole hirveän tarkka siitä, että joka ruoalla pitää saada jotakin tiettyä ravintoainetta. Itselläni on reissuissa mukana jonkin verran lisäravinteita, ja kaupasta voi hakea vaikka hedelmiä täydennykseksi. Jos itse saa päättää, niin valitsen sellaisen treenipaikan, jossa on tarjolla urheilijaystävällistä ruokaa. Esimerkiksi Italiassa on ruokapuoli kunnossa urheilijoillekin.

Mikä on kestävyysurheilijan tai kuntoilijan pahin moka ruoan kanssa?

Kaksi kertaa päivässä kovaa ja paljon treenaavalle kestävyysurheilijalle suurin uhka on, että ruoasta ei saa energiaa tarpeeksi. Kuntoilijalla riskinä voi olla yksipuolistuminen ja että mennään sieltä, mikä on helpointa. Etenkin yhden hengen taloudessa voi helposti tulla mieleen, että ei vaan viitsi laittaa monipuolista ruokaa pelkästään itselleen.

Syötkö milloinkaan mitään ei-niin-terveellistä?

Nooh, ehkä liikaakin. Olen aina ollut makealle perso. Energian saamisenkin takaamiseksi jälkiruoalle löytyy aina oma maha. Lisäksi jäätelöä tulee syötyä paljon. En ole mikään absolutisti – limpparia ja karkkiakin tulee käytettyä. Syön joskus myös pikaruokaa. Mutta näillä ei ole niin isoa merkitystä, kunhan ne eivät ole ravinnon päälähteitä.

Kaipaatko ulkomailla suomalaista ruokaa?

Karjalanpiirakat tai riisipiirakat munavoilla on yleensä sellainen, mitä haluan syödä reissusta palatessa ensimmäisenä iltana. Se on sellainen ruoka, mitä ei muualta saa.