Kuva tulossa
20.12.2019

BLOGI: Unkarista ampumapenkalle


Tapahtumat elävät talkoolaisista. Unkarista Suomeen muuttanut Dora Migroczi on yksi Kontiolahden ampumahiihtokisojen innokkaista.

Musiikki toi Dora Migroczin Unkarista Helsingin kautta Joensuuhun vuonna 2012. Neljän viikon pesti Joensuun kaupunginorkesterissa oli yksi monista sijaisuuksista vuosien varrella. Tie vei takaisin Helsinkiin Sibelius-Akatemian opintojen pariin tammikuussa 2015. Lopullisesti Dora muutti Joensuuhun saman vuoden lokakuussa.

Seuraavana talvena Dora alkoi seuraamaan ampumahiihtoa aktiivisemmin. Matka kisatalkoolaiseksi odotutti kuitenkin vuoden 2017 maailmancupiin asti.

Kuultuaan maailmancupin siirtymisestä pikaisella aikataululla Venäjältä Kontiolahdelle Dora otti yhteyttä kisaorganisaatioon. Doran kaveri oli ollut vuoden 2015 MM-kisoissa talkoolaisena ja kertonut omista hienoista kokemuksistaan.

Lähellä huippuja

Doran tehtäväksi maailmancupissa tuli ampumapenkan näppäimistötehtävät. Näppiksellä kirjataan kisan aikana urheilijoiden suoritukset. Tätä kautta tulokset siirtyvät tulospalveluun.

Dora pääsi näkemään urheilijat ja kilpailutapahtumat aivan lähietäisyydeltä.

—Tehtävä on sinällään helppo mutta jännittävä, koska virheitä ei saa tehdä. Oli hienoa nähdä Martin Fourcaden ja Kaisa Mäkäräisen tasoisten maailmanhuippujen kilpailusuorituksia aivan vierestä.

Lisäksi Dora avusti kisojen aikana ampumapaikan tauluryhmää eli kunnosti ampumatauluja sekä valmisteli pahvitaulut kohdistusta varten.

Penkalta kilpailutoimistoon

Ensimmäisen kokemuksen jälkeen Dora onkin ollut vakiokasvoja kisajärjestelyissä.

—Päätehtävä on edelleen näppiksellä, mutta myös kilpailutoimistossa avustaminen on ollut mukavaa. Lisäksi tehtäviä on ollut lähtöalueella ja asetarkastuksessa.

Haastattelun yhteydessä Doralta kysyttiin, että mikä on paras tehtävä, joka kisoissa on ollut. Kaikki on ollut kivaa, mutta mitään yksittäistä parasta asiaa ei tullut mieleen.

Seuraavana päivän Dora tuli stadionille käymään ja oli keksinyt rentouttavimman tekemisen.

—Reisinumeroihin liittyvien hakaneulojen niputtaminen. Ei tarvitse miettiä mitään vaan saa jutella kilpailutoimiston porukan kanssa ja samalla niputtaa neulat seuraavaa kisaa varten, Dora hymyilee.

Hienoja muistoja kisoista ja talkoolaisista

Pienemmissä kisoissa Doralle nuorten kilpailijoiden seuraaminen on ollut erityisen mieleenpainuvaa.

—Hienoa nähdä, kuinka tärkeää kilpaileminen on nuorille ja pienille lapsille. Eihän sitä tiedä kenestä tulee mahdollisesti uusia huippuja.

Talkoolaisporukka saa myös Doralta kiitosta.

Pienissäkin ampumahiihtokisoissa talkoolaisia tarvitaan noin 70 henkeä. Mukaan pääsee helposti, tehtävät eivät ole vaikeita ja ihmiset ovat ystävällisiä.

—Talkooporukka on iso perhe, jossa on hyvä henki. Kiva nähdä aina tuttuja ihmisiä pitkästä aikaa kisojen yhteydessä.

-----------
Kiinnostaako sinua tehdä maailmancup-tapahtumaa?

Kontiolahden maailmancup-tapahtumien tunnusmerkki on vahva talkoolaishenki. Tapahtumien takana on satojen talkoolaisten vapaaehtoistyö. Talkoolaiset ovat elintärkeä osa kilpailujen onnistumista. Talkoolaisia löytyy monenlaisista eri tehtävistä niin lipunmyynnissä, alueen rakentamisessa kuin vaikkapa ampumapenkallakin.

Jos sinua kiinnostaa tehdä kansainvälistä urheilutapahtumaa, katso vinkkejä talkoolaissivultamme ja ilmoittaudu mukaan.
Huom! Pidämme tammikuussa 2020 järjestyksenvalvojan perus- ja kertauskurssin. Kurssin normaalihinta on 225 €, mutta voit osallistua kurssille ilman maksua, kun tulet talkoolaiseksi ampumahiihdon maailmancup-tapahtumaan 9.-15.3.2020.