Kuva tulossa

Liukulumikenkäilyn suosion takana on muun muassa välineiden käytön helppous. Kuva: Skinbased/OAC ©Rami Valonen

07.04.2022

Talven välinevuokraukset: Liukulumikenkäily kasvoi, perinteinen hiihtotapa selätti selvästi luisteluhiihdon

Maastohiihto ja liukulumikenkäily olivat välinevuokrauksissa talven suurimpia voittajia. Tulevalle kesälle ennustetaan erityisesti maastopyöräilyn kasvua.

Talvella 2021 läpimurron tehnyt liukulumikenkäily lisäsi päättyvänä talvena edelleen suosiotaan. Selvään kasvuun vaikutti kaluston parempi saatavuus.

“Tälle kaudelle oli saatavilla lisää kalustoa, minkä takia ohjatut 10-15 henkilön ryhmäretket olivat mahdollisia. Lajin tunnettuus rohkaisi asiakkaita kysymään opastusretkiä myös tutuimpien maisemien ulkopuolelle erikoisempiin luontokohteisiin kuten Kolvananuuron rotkolaaksoon”, sanoo Pohjois-Karjalassa välinevuokrausta ja opastettuja aktiviteetteja järjestävän Kontiolahti Outdoorin toimitusjohtaja Kimmo Turunen.

Metrin lumipeite kantaa

Kolilla Seikkailuyhtiö Vaaran talven välinevuokrauksista kolmannes oli liukulumikenkiä ja kolmannes sähkömaastopyöriä.

“Liukulumikenkien määrää kasvatimme tälle kaudelle nelinkertaiseksi. Välineiden helppous ja metrinen lumipeite ruokkivat asiakkaiden innostusta. Kysynnän ja laajemman kaluston myötä aloitimme ohjatut liukulumikenkäretket”, sanoo toimitusjohtaja Katariina Rantalaiho.

Liukulumikenkäilyn suosion odotetaan kasvavan ensi talvenakin. Pontta suunnalle antaa tieto siitä, että kotimaisten OAC-liukulumikenkien parimääräinen myynti kasvoi tälle kaudelle noin 35 prosenttia.

“Mitä useampi kokeilee lajia, sitä parempi. Helppous ja hauskuus kasvattavat lajin mainetta. Uskon, että jatkossa on enemmän sekä vuokraajia että omaa kalustoa hankkivia”, Kimmo Turunen sanoo.

Pertsa kiilasi vapaan

Maastohiihtovälineiden vuokrauksessa merkittävää oli perinteisen hiihtotavan selvä voitto luisteluhiihdosta. Kontiolahti Outdoorin paketeista 80 prosenttia oli perinteisen hiihtotavan välineitä.

Ilmiön taustalla oli kaluston kehitys. Perinteisen hiihtotavan sukset ja siteet sopivat aiempaa paremmin vuokrakäyttöön.

“Nykysiteitä voi todella helposti säätää ilman työkaluja ja vaikka suksien päällä seisten eikä pitovoitelua tarvita. Uusi kalusto on rohkaissut 10-15 henkilön tyhy-ryhmiäkin ladulle”, sanoo Kontiolahti Outdoorin Turunen.

Sähköpyörien ja opastusten kesä

Seikkailuyhtiö Vaara varautuu kesän kasvavaan maastopyörien kysyntään lisäämällä ennen kaikkea sähköpyörien määrää.

"Aloitamme yhteistyön saksalaisen polkupyörävalmistaja Canyonin kanssa. Sähköpyöräkalustomme yli kaksinkertaistuu", Kolin kylällä palvelevaa vuokraamoa luotsaava Katariina Rantalaiho sanoo.

Hänen mukaansa merkittävä osa pyörien vuokraajista on naisia. Toukokuun lopussa Kolilla järjestetään nimenomaan naisille suunnattu maastopyöräkurssi.  

"Viikonlopun aikana on luvassa ajotekniikkaharjoittelua, pyörien huoltoon perehtymistä skumpan siivittämänä ja oman kropan huoltoa joogalla."

Kontiolahti Outdoorin Kimmo Turunen odottaa aiempaa monipuolisempaa kysyntää opastetuille maastopyöräretkille.

“Saimme talven tuotekehityskyselyymme kolme kertaa enemmän vastauksia kuin odotimme. Niiden viesti oli, että asiakkaiden toiveet jakaantuvat tunnin maastopyöräretkistä aina 5-6 tunnin opastuksiin. Peräti 98,5 prosenttia vastaajista oli kiinnostunut myös ajotekniikan opettelusta - tähän pyrimme tarjoamaan vaihtoehtoja jo tulevana kesänä.”