07.10.2020

Ennätyssuuri lumivarasto levitettävänä – ulkohiihtokausi käynnistyy


Ulkohiihtokausi Kontiolahden ampumahiihtostadionilla käynnistyy 15.10. ennätysmäisen suuren, 50 000 kuution lumivaraston avulla. Varaston on määrä turvata ladut myös ampumahiihdon maailmancupin osakilpailuissa marras-joulukuussa.

Viime talven ulkohiihtokausi Kontiolahden ampumahiihtostadionilla venyi puolen vuoden pituiseksi. Kausi avattiin 12. lokakuuta, ja latujen huolto päättyi 13. huhtikuuta.
—Edellistalvena tykitettävän lumivaraston avulla hiihtokausi pitenee keskimäärin 80 päivää. Tällä on suuri merkitystä niin kunto- kuin kilpahiihtäjille, sanoo latujen lumetuspalveluista vastaavan Kontiolahti Outdoorin Kimmo Turunen.

Kaksi maailmancup-tapahtumaa marras-joulukuussa
Tänä vuonna lumivarastoon riittävyyteen kohdistuu aiempaa enemmän huomiota, sillä ampumahiihdon maailmancupin kaksi ensimmäistä tapahtumaa järjestetään Kontiolahdella marraskuun lopussa ja joulukuun alussa. Marraskuun puolivälissä Kontiolahdella kilpaillaan myös kansainväliset ampumahiihdon GP-kisat.
—Aivan hiihtokauden alussa levitämme lunta 1,5 kilometriä asvalttiradalle, jota tarvittaessa jäähdytämme radan alla olevalla jäähdytysputkistolla. Loka-marraskuussa latuja pidennetään asteittain niin, että jo marraskuun kilpailuissa voimme tarjota kilpaurheilijoiden kaipaamia korkeuseroja, Turunen kuvaa.

Uutuus: Kahvilaravintola Napakymppi avaa lounaan
Turunen odottaa, että hiihtäjien määrät ennemminkin lisääntyvät kuin vähenevät.
—Viime talvi oli luonnonlumen osalta heikko eteläisessä Suomessa. Tämä näkyi meillä ennätyssuurina kävijämäärinä. Esimerkiksi kontiolahtelaisten yleisövuoroilla hiihtäneiden määrä kasvoi neljänneksellä edelliskauteen verrattuna.
Tulevalla kaudella hiihtäjien oheispalvelut paranevat, kun ravintola-kahvila Napakymppi täydentää tarjontaansa.
—Lämpimän mehun, kahvin ja kylmien leipien lisäksi voi hiihto-, pyörä- tai patikkalenkin tulevalla kaudella päättää keittolounaaseen viikonloppuisin. Tämä antaa lisämahdollisuuden ruokahuoltoon niin yksittäisille kuntoilijoille kuin perheille ja pienryhmille, Turunen sanoo.

INFO: Jäähdytetty Latu / Kontiolahti Outdoor

  • Avataan 15.10., jolloin ladun pituus 1,5 km. Latua jatketaan loka-marraskuussa sään ja käyttötarpeiden mukaan. Ampumahiihdon maailmancup-tapahtumien (23.11.-6.12.) ja muiden kilpailujen aikana ladut on varattu tapahtumien käyttöön.
  • Latu-uralle levitetään noin 70 sentin kerros edellistalvena tykitettyä ja sahanpurun alla kesän yli varastoitua lunta.
  • Pidentää hiihtokautta keskimäärin 80 päivää vuosittain. Syksyn aikana lämpimän sään tai vesisateiden muokkaamaa latua voidaan paikata tarpeen mukaan varastolumella.
  • Uutta lunta päästään tykittämään, kun lämpötila kääntyy pakkasen puolelle.