Kuva tulossa
12.05.2021

Superkesä Pohjois-Karjalan maastopyöräilyssä


Joensuun Pyöräilijät ry:n, Kontiolahti Outdoorin, Liperin kunnan, Tour de Karelianpolut -hankkeen ja Kolin Maisemapyöräilyn yhteistiedote 12.5.2021

Tapahtumien ja uusien reitti-investointien myötä Pohjois-Karjala tarjoaa maastopyöräilijälle enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Tapahtumakesän aloittaa ensimmäistä kertaa järjestettävä Jaama MTB. Heti viikon päästä polkaistaan Tour de Karelianpolut.

Heinäkuun alussa Suomen parhaat endurokuskit kokoontuvat Mustavaaraan kisaamaan Funduro Cupia. Tapahtumakesän päättää elokuussa Kolin Maisemapyöräily. Kisamielisille kuskeille on tarjolla lisäksi pitkin kesää ajettava Joensuun Pyöräilijät ry:n järjestämä IPV-cup.

Näiden toisistaan erottuvien tapahtumien lisäksi jo kuuluisaksi tulleiden Karelianpolkujen, Kontionpolkujen ja Jaama Trailin jatkeeksi valmistuvat toukokuun lopussa maastopyöräilijöiden iloksi Liperiin Kinttupolut -reitistö ja Pärnä Bike Park. Investointien myötä Pohjois-Karjalaan, 25 km säteellä Joensuusta, muodostuu Suomen laajin, yhtenäisellä tavalla opastettu ja erityisesti maastopyöräilijöiden tarpeisiin suunniteltu reitistö.

Jaama MTB 5.6.2021 (klikkaa otsikosta lisätietoa)
Kontiolahti Outdoorin ensimmäistä kertaa järjestämän tapahtuman reitit (24 km/46 km/68 km) Kontionpolut-polkuverkostolla sopivat niin konkareille kuin ensimmäistä maastopyörätapahtumaansa harkitseville. Osallistujien määrä rajataan toukokuun alussa vallitsevan tilanteen mukaan 50 henkilöön per sarja. Kussakin sarjassa kolme nopeinta palkitaan, mutta osallistujista suurin osa on liikkeellä muuten kuin kilpailuhengessä.

Tour de Karelianpolut 12.6.2021 (klikkaa otsikosta lisätietoa)
Rääkkylän, Kiteen ja Tohmajärven Karelianpoluilla ajetaan Suomessa ainutlaatuisella tavalla takaa-ajon perustuva etappikilpailu, jossa tulokset ovat selvillä vasta viimeisen osakilpailun maalissa. Hauskanpitoa, tapahtumia ja sopivasti jännitystä tarjolla siis koko päiväksi. Yleisö voi seurata kilpailua maastossa tai monikameratuotantona toteutettavan livelähetyksen kautta. Kilpailun järjestää Keski-Karjalan kunnat yhteisen Tour de Karelianpolut -Leader-hankkeen avulla.

Funduro cup, Mustavaara 4.7.2021 (klikkaa otsikosta lisätietoa)
Kontiolahdella sijaitseva Mustavaara on ensimmäistä kertaa mukana Funduro Cupissa. Joensuun Pyöräilijät ry:n tehotiimi on loihtinut mäelle ensiluokkaista endurobaanaa. Saavu siis Pohjois-Karjalaan nauttimaan uusista poluista heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Kolin Maisemapyöräily 21.8.2021
Kolin Maisemapyöräilyssä nautitaan hienoista vaaramaisemista ja vaihtelevasta maastosta rennolla tunnelmalla mutta ilman numerolappua tai ajanottoa. Mukaan voi tulla yksin tai kaveriporukalla, tai vaikka koko perheen voimin. Reitin voi valita vapaasti väliltä 12…36 km, ja haastavuuden voi sovittaa juuri omien mieltymysten mukaiseksi. Reitistö julkistetaan kesäkuun aikana, ja se suunnitellaan yhdessä maanomistajien kanssa pääosin jo olemassa olevan verkoston varaan. Tapahtuman järjestelyistä vastaa Kolin Ipatti ry yhteistyössä Vanhan Koulun Majatalon ja Seikkailuyhtiö Vaaran kanssa.

IPV-cup (klikkaa otsikosta lisätietoa)
Joensuun Pyöräilijät ry:n järjestämä maastopyöräilyn IPV-Cup pyörähtää käyntiin 16.6. Utranharjun osakilpailulla. Heinä- ja elokuussa kilpaillaan Kontiolahden sekä Lykynlammen maastoissa. IPV-Cup huipentuu 8.9. Pärnävaaralla järjestettävään Kinttupolkujen uusia reittiä hyödyntävään osakilpailuun. Sarjoja löytyy kaikenikäisille- ja tasoisille harrastajille sekä parhaat palkitaan kauden päätteeksi.

Kinttupolut (klikkaa otsikosta lisätietoa)
Liperiin valmistuu toukokuussa tasokkaasti opastettu seitsemästä rengasreitistä koostuva 65km reitistö, joka yhdistyy Jaama Trailin kautta Kontionpolkuihin. Näin 25 km säteelle Joensuusta muodostuu koko Suomen suurin yhtenäisellä tavalla opastettu ja erityisesti maastopyöräilijöiden tarpeisiin suunniteltu reitistö. Kinttupolkujen toteuttajana ja ylläpitäjänä on Liperin kunta ja toteutuksen on mahdollistanut Joensuun seudun Leaderin myöntämä hankeavustus.

Pärnä Bike Park (klikkaa otsikosta lisätietoa)
Liperin Pärnävaaralle valmistuu toukokuussa Liperin kunnan Kinttupolkujen osaksi neljästä erilaisesta ja erittäin tasokkaasti toteutetusta alamäkireitistä koostuva bike park. Reitit ovat herättäneet suurta kiinnostusta valtakunnallisesti jo rakennusvaiheessa. Pärnä Bike Parkin toteuttajana ja ylläpitäjänä on Liperin kunta yhteistyössä Joensuun Pyöräilijät ry:n kanssa. Toteutuksen on mahdollistanut Joensuun seudun Leaderin myöntämä hankeavustus.

”Pärnä Bike Park toimii merkittävänä päänavauksena pyöräilyn lajikohtaisten suorituspaikkojen osalta Pohjois-Karjalassa”, toteaa Joensuun Pyöräilijöiden puheenjohtaja Sami Tiainen.

Vaikka maastopyöräily on lajina kasvanut merkittävästi ja Pohjois-Karjalan merkityt maastopyöräilyreitit ovat vertaansa vailla, niin alamäkipainotteiset reitit ovat tervetullut lisä paikalliseen valikoimaan. Pärnä Bike Park mahdollistaa aikaisempaa paremmin niin pyöräilyä vasta aloittelevien kuin myös pitkän linjan kammenpyörittäjien harrastamisen juuri lajia varten tehdyillä reiteillä, joissa on huomioitu reittien vaativuus ja turvallisuus eri käyttäjien näkökulmat huomioiden.

Kuva: Studio Korento/Harri Mäenpää

Lisätietoja:
Jaama MTB: Mika Okkonen/Kontiolahti Outdoor, mika@kontiolahtibiathlon.com, 050 3756733
Tour de Karelianpolut: Vesa Turkia, tourdekarelianpolut@gmail.com, 040 8019850 / 050 5353867
Funduro Cup, Mustavaara: Joona Tanskanen/Joensuun Pyöräilijät ry, joonatanskanen@hotmail.fi, 045 846 5350
Kolin Maisemapyöräily: Kimmo Kiviluoto/Vanhan koulun Majatalo, kimmo.kiviluoto@iki.fi, 050 5201399
Kinttupolut: Vesa Turkia, vesa.turkia@liperi.fi, 050 5353867
Pärnä Bike Park: Vesa Turkia, vesa.turkia@liperi.fi, 050 5353867 ja Sami Korhonen/Joensuun Pyöräilijät ry, sapa12@hotmail.com, 050 520 7606
IPV-cup: Sami Tiainen/Joensuun Pyöräilijät ry, joenspy@gmail.com, 044 259 8420