Kuva tulossa

Kirjallisuutta opiskelevalle Emilia Tuomaalalle omat kesäkanat vaihtuvat lammaslomaan.

14.05.2024

Paikat auki Kolin Kiviniemen lammaslomille kesä-elokuulle – ”Olisi sääli jättää tilaisuus käyttämättä”, sanoo 26-vuotias tamperelaisopiskelija

Kolin kansallispuiston kupeessa lomalaisen arkeen kuuluu muun muassa lampaiden laskemista.

Tamperelainen Emilia Tuomaala, odottaa innolla elokuuta ja sen mukanaan tuomaa lammaslomaa Kiviniemessä, Kolin kansallispuiston vieressä.

“Tänä kesänä suunnitelmiini kuuluu tavallisesta poiketen töiden sijasta opiskelu, joten kun näin mainoksen lammaslomista tiesin heti, että konsepti sopii kesääni täydellisesti”, kertoo 26-vuotias Tuomaala.

Tuomaala mietti alkuvuodesta, voisiko hankkia omia kesäkanoja tai -lampaita, mutta totesi sen olevan nykyisessä asuinpaikassa kuitenkin liian haastavaa. Siksi tieto lammaslomasta tuntui sopivan kesään kuin nakutettu.

“En ole koskaan aiemmin edes kuullut mistään vastaavasta, mutta viikko maalla lampaista huolehtien kuulostaa todella hauskalta kokemukselta”, Tuomaala kertoo.

Tuomaala opiskelee kirjallisuutta yliopistossa ja on aikeissa tehdä opintojaan eteenpäin kesän aikana. Rauhallinen maaseutuympäristö ja söpöjen lampaiden seura kuulostaa sopivalta sekä lomailuun että opiskeluun.

“Ja oleskelu lähellä hienoja ulkoilumaastoja on tietysti iso plussa.”

Alkujaan Tuomaala ajatteli lähtevänsä lammaslomalle vaikka yksin, mutta kauaa ei tarvinnut houkutella kaveriakaan mukaan. 

“Onhan tämä nyt sellainen tilaisuus, että se olisi sääli jättää käyttämättä”, Tuomaala toteaa.

Illalla lasketaan

Kiviniemeen lampaita vuokraava, Vaahermäen lammastilan yrittäjä Otto Makkonen sanoo, että lampaat ovat kesällä vähätöisiä huollettavia.

”Suurimman osan ajasta lampaat laiduntavat pellolla tai lepäävät. Kun lampaat illalla ohjataan suoja-aitaukseen, lasketaan, että kaikki ovat tallella. Juomavedestä on huolehdittava ja annettava ruokaa ohjeiden mukaan.”    

Mutta rapsutuksia lampaat ottavat vastaan enemmänkin. Yleensä rapsuttaja väsyy ennen kuin lammas rapsutukseen kyllästyy.

”Kesän lomakohteissa lampaat kesyyntyvät usein parissa viikossa ja oppivat nopeasti luottamaan vieraisiinkin ihmisiin”, Makkonen sanoo.

Info: Lammaslomat Kolin Kiviniemessä

  • Vietät kesälomaasi Kiviniemen tilalla ja majoitut piha-aitassa. Ulkoilun ja muun kesätekemisen ohella hoidat ja valvot 10-15 lampaasta koostuvaa katrasta.
  • Kun saavut, saat opastuksen lampaista huolehtimiseen. Sinulta ei edellytetä aiempaa kokemusta lampaiden hoidosta. 
  • Lampaat pitävät yllä Kiviniemen avointa kulttuurimaisemaa sekä luonnon monimuotoisuutta. 
  • Kesän jälkeen lampaat palaavat kotiinsa Vaahermäen tilalle Savonlinnaan.
  • 7 vrk:n lomajaksot ajoittuvat ajanjaksolle 1.6.-31.8.2024 aina lauantaista lauantaihin (check-in alkaen klo 14 ja check-out viimeistään kello 11) . 
  • Lammaslomaviikon hinta on 500 € (sis. alv) 1-4 henkilön ryhmälle. Hinta on sama riippumatta siitä, onko ryhmässä 1, 2, 3 tai 4 henkilöä.
  • Lue lisää ja varaa oma lammaslomasi!