Kuva tulossa

Kiviniemen kesälampaat tulevat Vaahermäen tilalta Savonlinnasta. Kuva: Keijo Penttinen

17.04.2024

Lammaslomien lumo levinnyt jo kansallispuistojen ulkopuolelle: ”Lomaa vastuullista luontomatkailua ja retkeilyä hakeville”

Lomakohteiden pienissä laumoissa eläimet saavat tuntikaupalla rapsutusta, sanoo maisemanhoitolampaita muun muassa Kiviniemen tilalle Kolin kansallispuiston kupeeseen vuokraava yrittäjä.

Mikä on kotimaanmatkailun halutuin tuote 2000-luvulla? Tässä kisassa kansallispuistojen ja luonnonsuojelualueiden Paimenviikot olisivat vahva ehdokas voittajaksi, sillä tulevallekin kesälle tarjotut 15 lomakohdetta keräsivät liki 15 000 hakemusta. 

Suuren kysynnän myötä Paimenviikoille pääsevät arvotaan.   

”Tämä on lomaa heille, jotka hakevat vastuullista luontomatkailua ja retkeilyä”, sanoo Paimenviikkojen koordinaattori Leena Hiltunen Metsähallituksen Luontopalveluista. 

Hiltunen sanoo, että Paimenviikoille hakeneiden ikähaitari ja tausta vaihtelevat suuresti. 

”Suosiota selittää monen pienen tekijän yhteistaika: eläimet ja majoitus normaalista poikkeavassa, vähän syrjäisessä ympäristössä, missä luonto on läsnä heti ulko-oven toisella puolella. Moni kokee vaatimattomat mökit nimenomaan plussana.”

Kesätyönä maisemanhoito 

Lammaslomat ovat levinneet kansallispuistoista ja luonnonsuojelualueilta muuallekin. Kohteita löytyy eri puolilta maata avomeren saarista Pohjois-Karjalaan asti.  

Savonlinnalaisen Vaahermäen lammastilan yrittäjä Otto Makkonen on vuokrannut kesäisin 400-500 lammasta maisemanhoitotöihin kunnille, yrityksille tai vanhojen maatilojen pihapiiriin. 

Kohteet ovat painottuneet Itä- ja Keski-Suomeen. Tulevana kesänä pohjoisin kohde saattaa löytyä Oulun seudulta.    

”Tärkein motiivi tässä työssä on suomalaisen kulttuurimaiseman ylläpito. Samalla siitä saa itselleen leipää”, sanoo tulevana kesänä noin 20 eri kohteeseen lampaita toimittava Makkonen. 

Haku auki kesä-elokuulle  

Paimenviikkojen viettäjät kansallispuistoihin ja luonnonsuojelualueille arvottiin jo helmikuussa. 

Pohjois-Karjalassa, pari kilometriä Kolin kansallispuiston rajalta sijaitsevalla ja Kontiolahden kunnan omistamalla Kiviniemen tilalla lammaslomaviikkojen haku sen sijaan vasta alkaa.

”Tilan uusi päärakennus on juuri valmistunut. Sen palvelujen avulla pääsemme jälleen avaamaan yhden kesän tauolla olleet lammaslomat”, sanoo Kiviniemen tilan palveluista vastaavan Kontiolahti Outdoorin Kimmo Turunen.       

Otto Makkonen sanoo, että paitsi maisemanhoitajina, lampaat ovat mestareita viihdyttämään lomailijoita. Lampaat tottuvat matkailijoihin ja kesyyntyvät nopeasti.

”Tällaisissa lomakohteissa ne saavat huomiota paljon normaalia arkea enemmän ja tuntikaupalla rapsutusta päivittäin, kun moni haluaa viettää lomaansa varta vasten eläimiä hoitaen.”  

INFO: Kiviniemen lammaslomat kesä-elokuu 2024 Kolilla/Kontiolahdella

  • Paikka: Kiviniemen tila Kontiolahdella 2,5 km Kolin kansallispuiston rajalta ja 56 km Joensuusta
  • Aika: 7 vrk:n lomajaksot ajoittuvat kesä-elokuulle lauantaista lauantaihin. 
  • Lampaat pitävät yllä Kiviniemen avointa kulttuurimaisemaa sekä luonnon monimuotoisuutta ja palaavat kesäkauden jälkeen Vaahermäen tilalle. 
  • Ulkoilun ja muun kesätekemisen ohella lammaslomalaisen tehtävänä on hoitaa ja valvoa 10-15 lampaasta koostuvaa katrasta. Aiempaa kokemusta ei edellytetä - opastus annetaan jakson alussa. 
  • Majoitus 1-4 hlön piha-aitassa. Ruokailuun voi käyttää piharakennuksessa/pihalla sijaitsevia minikeittiötä ja tiskauspistettä, omia retkikeittimiä tai ostaa palveluita alueen yrityksistä, esimerkiksi aamiaispalvelua Kiviniemen tilan päärakennuksesta.
  • Tilalla myös suihku, sauna, melonta-/soutukalustoa, pihapelejä. polkupyöriä sekä pyykinpesumahdollisuus.
  • Lammaslomaviikon hinta 500 € on sama riippumatta siitä, onko ryhmässä 1, 2, 3 tai 4 henkilöä.