Kuva tulossa

”Wau! Huikea Yhdessä!-päivä. Ei moitteen sijaa missään”, oli yksi palaute Palkeiden pitkään odotusta henkilöstöpäivästä.

20.06.2022

“Päivä onnistui yli odotustemme” - Tyhy-toiminta vauhdissa koronan jälkeen

Työyhteisöjen pitkään pannassa olleet ja monen kaipaamat tyhy-päivät ovat taas käynnissä.

—Kyllä se on aistittavissa, että työyhteisöissä on kaivattu iloista yhdessä tekemistä. Juttu lentää ja tunnelma on rento, sanoo liikuntaan ja ulkoiluun painottuvia tyhy-päiviä ympäri Pohjois-Karjalaa järjestävän Kontiolahti Outdoorin Mika Okkonen.  

Okkonen on viime päivinä ennättänyt opastamaan asiakkaita melonnassa, jousiammunnassa ja läskipyöräilyssä. Maasto-ohjaamisen lisäksi mies häärii keittiössä tai ulkotulien äärellä ateriavalmisteluissa.   

—Rento ja hauska liikunta, hyvä seura sekä lämmin ruoka, linjaa Okkonen useimpien tyhy-ryhmien toiveet päivän ohjelmaksi.  

Itä-Suomen suurimpiin ulkoliikunta-aktiviteettien tarjoajiin kuuluva Kontiolahti Outdoor ennakoi korona-ajan päättymistä jo vuosi sitten ja investoi uusiin aktiviteetteihin, kuten ryhmätyötaitoja hauskalla tavalla koettelevaan matalaharjoiterataan.    

—Työyhteisöissä on persoonia hyvin monipuolisesti. Siksi myös aktiviteettitarjontaa on oltava laajalla skaalalla, Okkonen sanoo.       

Kirahveja ja karhuja Joensuun keskustassa       

Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus Palkeet kokoontui toukokuussa henkilöstöpäivään ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2015.  

Palkeilla työskentelee noin 650 talous- ja henkilöstöhallinnon ammattilaista viidessä eri toimipisteessä ympäri maan. 

—Olimme suunnitelleet, että tapaamme jo vuonna 2020 ja juhlistamme kymmenvuotista taivaltamme. Kovasti odotettu tapaaminen toteutui nyt, pari vuotta myöhemmin, sanoo talouspalvelut-yksikön johtaja Minna Korpela.  

Joensuun keskustaan kokoontunut, liki 500 henkilön porukka aloitti yhteisen ohjelmansa puistojumpalla. Joukko hajaantui jalan liikkuviin pienryhmiin ja kiersi Pielisjoen rantojen rastipisteille.  

Rasteilla ryhmät muun muassa pelasivat kyykkää ja rakensivat itsestään patsaita, joiden tuli muistuttaa karhuja, kirahveja tai muita villieläimiä.  

Korpela korostaa, että henkilökohtaiset kohtaamiset kollegoiden kesken olivat isossa roolissa virallisen ohjelman ohella.  

—Päivä onnistui yli odotustemme, ja palaute oli erittäin positiivista. Järjestäminen kannatti. Päivän aikana vaihdettiin monet kuulumiset, tarinat ja hymyt. Teemaksi valittu “yhdessä!” toteutui mainiosti, ja positiivinen tunnelma kantaa nyt arjessa eteenpäin. 

Hän myöntää, että järjestelyt myös jännittivät.   

—Suunnittelu käynnistyi jo vuotta aiemmin. Lähes viidensadan henkilön liikkuminen ja siirtymät vaativat tarkkaa suunnittelua ja organisointia. Ammattilaisten panos päivän onnistumisessa oli hyvin merkittävä.  

Tyhyä pienissä porukoissa 

Tyhy-toiminta ei keskeytynyt täysin korona-aikanakaan.  

Pohjois-Karjalassa maakunnalliselle Siun sote -kuntayhtymälle ja Joensuun kaupungille ateria-, laitoshuolto- ja siivouspalveluja tuottava, yli 500 henkilön Polkka oy löysi ratkaisun tyhy-päivätarpeeseen venyttämällä kalenteria ja pienentämällä ryhmiä. 

—Ajattelimme, että tiimit voisivat tehdä yhdessä jotain kivaa 5-10 henkilön ryhmissä, henkilöstösuunnittelija Henna Hukkanen sanoo. 

Ratkaisu oli lopulta yksinkertainen.  

Työntekijät kokoontuivat pienissä ryhmissä ja valitseminaan päivinä Kontiolahden ampumahiihtostadionille. Suuren henkilöstömäärän myötä vaihtoehtoisia päiviä oli tarjolla pitkä liuta kahden kuukauden aikana.   

Kahden tunnin ohjelmaksi sai valita fatbike-pyöräilyä, ekoaseammuntaa, metsäjumppaa, alaköysirataa, frisbeegolfia tai maastohiihto-opetusta ensilumenladulla.  

Henkilökunta antoi työnantajan joustavasta järjestelystä erittäin positiivista palautetta.  

—Moni pääsi kokeilemaan lajeja, joita ei välttämättä koskaan osaisi muuten lähteä kokeilemaan. Oli hienoa kuulla, kuinka mukavaa ja vähän jännittävääkin oli hypätä esimerkiksi fatbiken selkään ensimmäistä kertaa ja huomata, miten mahtava kokemus se oli.  

 

Info: Vinkit onnistuneeseen tyhy-päivään 

1. Jokaiselle jotakin 

Meitä on moneen junaan, ja kaikille sopivaa yhteistä ohjelmaa voi olla hankala löytää. Jos kaikki ryhmän jäsenet eivät voi osallistua samaan aktiviteettiin, yhteistä aikaa voi järjestää esimerkiksi ruokailuhetken yhteyteen. Muista, että päivän tavoitteena on henkilökohtaisen hyvinvoinnin lisäksi kehittää yhteishenkeä ja yhteisötaitoja. 

2. Kysy kollegalta  

Suosi arjesta irti olevia aktiviteetteja – sellaisia, joita ei tule itse harrastettua päivästä toiseen. Etenkin jos ideat ovat vähissä, kysy vinkkejä avoimesti oman työyhteisön jäseniltä. Näin saat erilaisia ideoita ja pääsette rakentamaan päivää yhdessä heti ensimetreiltä alkaen.  

3. Avaudu ajatuksistasi  

Kun hankit tyhy-päivän ohjelmaa oman talon ulkopuoliselta palveluntuottajalta, kerro rohkeasti omista toiveistanne. Ohjelmapalvelutalot voivat usein räätälöidä standardituotteitaan, jotta palvelupaketti saadaan teidän näköiseksenne.