Kuva tulossa

Polkujuoksu on luonnon kokemista sekä kunnon ja terveyden ylläpitoa. Kuva: Ilona Mikkonen.

22.04.2024

Suomen kesässä yli 50 polkujuoksutapahtumaa – työyhteisöillä erilaisia mahdollisuuksia osallistua

Kun käytät työnantajan tarjoaman liikuntaedun polkujuoksutapahtumassa, saat itsellesi tuplahyödyn, sanoo ulkoilun asiantuntija.

Työnantajan tarjoama liikunta- ja kulttuurietu on Suomen yleisin työsuhde-etu. Sitä saa 60 prosenttia työssäkäyvistä suomalaisista.

Ulkoilun asiantuntija Topi Kiljunen Suomen Ladusta vinkkaa, että kun työntekijä suuntaa oman liikuntaetunsa luontoliikuntaan, esimerkiksi polkujuoksu- tai maastopyörätapahtuman osallistumismaksuun, hän saa tuplahyödyn.

”Ensiksikin saat yleiset liikkumisen edut, jotka näkyvät virkistymisenä ja terveysvaikutuksina. Poluilla tai maastossa saat lisäksi luonnon tuomat terveys- ja hyvinvointivaikutukset.”

Missä luonto, siellä ilo

Kiljunen tervehtii tyytyväisenä luontoliikunnan kasvua 2020-luvulla.

Hän sanoo, että luontoliikunnassa hyödyt kertyvät usein ilman, että niihin suuremmin kiinnittää huomiota. Luonnossa liikkumisen on tutkitusti todettu kohentavan mielialaa sekä parantavan keskittymiskykyä, Kiljunen korostaa.  

”Ulkona ja luonnossa aktiivisuutemme lisääntyy ja koemme samantehoisen liikunnan kevyemmäksi kuin sisätiloissa. Luonnossa liikumme lähtökohtaisesti reippaammin, keskitymme paremmin, mielialamme kohenee ja suhtaudumme myönteisemmin kanssaihmisiin.”

Suomalaiset polkujuoksutapahtumat listaava Trailrunning.fi kertoo, että touko-syyskuussa Suomessa järjestetään yli 50 polkujuoksutapahtumaa. Kiljunen nostaa esiin hyvinvointia lisäävän yhteisöllisyyden, juokseepa poluilla sitten tapahtumissa tai niiden ulkopuolella.  

”Pienellä porukalla keskustelu onnistuu lenkin aikana mainiosti, kun vauhti ei ole kova.”

Suora toiminta on hyväksi

Kontiolahtelainen Enerke Oy on tarjonnut henkilöstölleen mahdollisuuden osallistua paikkakunnalla järjestettäviin Jaama Run - ja Jaama MTB -tapahtumiin. Asiasta on sovittu suoraan tapahtumajärjestäjän kanssa.

”Kaikki eivät innostu juoksu- tai mtb-tapahtumista. Mutta heille, joille lajit sopivat, maksuton osallistuminen on ollut motivaattorina lähteä lenkille muulloinkin kuin itse tapahtumassa”, sanoo asiakkuuspäällikkö Markus Neuvonen.

Yksinkertainen yhteistyömalli on mielekäs tapahtumajärjestäjällekin.

”Olemme luoneet ilmoittautumisjärjestelmän, joka kokoaa eri työyhteisöjen jäsenet yhteen ja jonka avulla hoidamme laskutuksen työantajakohtaisesti”, sanoo Kimmo Turunen Jaama Runia ja Jaama MTB:ä järjestävästä Kontiolahti Outdoorista.    

INFO: Jaama Run -polkujuoksu 8.6.2024

  • Paikka: Pohjois-Karjalan Kontiolahti, Kontionpolut. Tapahtumakeskus Kontiolahden ampumahiihtostadion.
  • Reitit: 1 km maksuton Mini-Jaama lapsille ja huoltajille (kaikille lapsille mitali maalissa). Lisäksi alle 15-vuotiaille ja aikuisille 5 km ja 12 km sekä aikuisille 24 km.
  • Hinnat: 0-25 € 
  • Lisätiedot ja ilmoittautuminen: Jaama Run -verkkosivu
  • Muuta: Seuraavana päivänä, sunnuntaina 9.6., järjestetään Jaama MTB, jossa matkat ovat 1 km, 24 km, 46 km ja 68 km (lasten 1 km Mini-Jaama maksuton).